Ieder mens heeft te maken met veranderingen in zijn leven. Voor sommige veranderingen kiezen we zelf, andere veranderingen vinden om ons heen plaats zonder dat wij daar zelf voor gekozen hebben. Ik wil deze maand inzoomen op deze laatste en als voorbeeld de reorganisatie bij een groot bedrijf in gedachte nemen.
Meestal is er een sociaal plan waarin diverse keuzes voor de werknemer staan beschreven. De tijdslijnen worden weer op andere manieren gecommuniceerd en zijn vaak afhankelijk van de afdeling waar jij voor werkt. Druppelsgewijs komt er via mail, je leidinggevende en de wandelgangen nog meer informatie binnen.
Als werknemer spookt er van alles door je hoofd; welke keuze is het beste voor mij en waar is die van afhankelijk. Hoe zit het met pensioen, WW, UWV, opstapregeling, vertrekregeling, begeleiding bij het zoeken naar ander werk, enz. enz. Daarnaast gaat je werk ook gewoon door en wordt ook daar jou aandacht verlangd.
Het werkt verwarrend; beschik ik over alle informatie en is dat de juiste informatie? Gaat er inhoudelijk toch weer wat veranderen wat mijn keuze op losse schroeven zet? Welke scenario’s zijn er allemaal te bedenken? Heb ik wel genoeg tijd om goed te kiezen?
Het gevaar bestaat dat jou gedachten met je op de loop gaan en jij vanuit een paniektoestand je keuze gaat maken. Of je maakt juist geen keuze en laat voor je beslissen. De fight, flight, freeze reacties vanuit het reptielenbrein liggen op de loer.
De kunst is om nu de rust te bewaren. Zet de tijdslijnen wanneer er een keuzemoment is goed zichtbaar op papier. Neem de tijd om zaken voor jou situatie goed uit te zoeken. Bespreek de feitelijke informatie met je collega’s, zo kom je er snel achter of je iets mist. Laat je keuze afhangen van de feiten die voor jou bekend zijn. Gebruik je lichaam als kompas, wat voelt goed en wat niet. Op deze manier houd jij het roer in handen. Veel succes!
Boek
Titel: De corporate tribe
Auteur: Danielle Braun en Jitske Kramer
ISBN: 9789462760363
Dit boek met prachtige foto’s en mooie verhalen heeft mij meer inzicht gegeven in de organisatie waar ik werk en de veranderingen die daar op dit moment plaatsvinden. Het helpt mij om beter te begrijpen waarom zaken gaan zoals ze gaan en wat ik daar voor invloed op kan uitoefenen.
Over organisatiecultuur wordt veel geschreven, gezucht en gesproken. Cultuur is van oudsher het aandachtsgebied van antropologen.
De corporate antropologie kijkt met dezelfde verwonderde blik naar organisaties, boardrooms en leiders zoals antropologen dat naar tribale samenlevingen doen. Lezers van dit boek worden meegenomen op een reis langs verre vreemde volkeren. Om vervolgens met een andere, nieuwe blik te kijken naar de eigen organisatie.
In zo’n dertig meeslepende verhalen wordt een andere blik op organiseren en organisaties gegeven. Exotisch, maar met praktisch toepasbare denkwijzen, tips en verandermodellen. Door het lezen raak je prettig in de war én goed toegerust met een antropologische blik en een gereedschapskist om met de eigen organisatiecultuur of die van klanten aan de slag te gaan.
Leuke blog!
Helemaal waar !