Reflectie heeft stilte nodig

//Reflectie heeft stilte nodig

Reflectie heeft stilte nodig

Hij belde me vlak na zijn zomervakantie. Hij had drie weken vrij gehad en voelde zich nog steeds opgejaagd. Het was hem niet gelukt om los te komen van zijn werk, had de laptop dagelijks open gehad. En nu zag hij er als een berg tegenop om weer aan het werk te gaan. Het gevoel van steeds maar iets moeten en weer lange dagen te moeten maken. Er komen steeds minder goede ideeën uit zijn koker, hij heeft het gevoel dat zijn bijdrage aan het team steeds minder waard is en baalt daar enorm van.

We spreken af op een NS station, om vanaf daar een reflectie wandeling te maken. Het is prachtig nazomerweer en we hebben de hele ochtend de tijd. Het eerste uur is er een waterval aan woorden, alles komt eruit, frustratie, angst, onzekerheid. De gejaagdheid is merkbaar in zijn lopen, alsof de laatste trein op het eindpunt van de wandeling binnen het uur vertrekt.

Weldadige stilte

Dan valt het stil en vertraagt zijn pas. Eindelijk de rust om de omgeving in zich op te nemen. De wolkenluchten boven de duinen, een schichtig hert dat er als een haas van door gaat, een brul van een mannetjeshert in de verte. Een kudde half wilde grazende paarden op de open vlakte. En verderop tientallen soorten vogels op een ven tussen de duinen. Het is zo stil dat we het klapperen van de vleugels en het landen van de vogels op het water kunnen horen. Er zijn geen woorden nodig, gewoon lopen, genieten van wat er is, het hoofd leeg maken.

De beloning op de top

En dan het laatste duin beklimmen voor het strand, zwaar en traag omhoog door het mulle zand, het bevrijdende gevoel op de top met wijds uitzicht over zee. Na een diepe zucht starten we met de reflectievragen, ruim de tijd voor iedere vraag en het opschrijven van het antwoord. De wind waait door onze haren, de zon geeft een weldadige warmte terwijl de frisheid van de herfst al in de lucht hangt.

Reflectie brengt orde in de chaos

De weidsheid van het strand en de zee helpen hem om weer met een open blik te kunnen kijken. De juiste vraag op het juiste moment om orde te scheppen in de chaos die hij voor zichzelf gecreëerd heeft. Als we het eindpunt van de wandeling naderen is het voor hem veel duidelijker geworden hoe het bij hem werkt, in welke valkuilen hij steeds weer stapt. Hij weet wat hem te doen staat en heeft zelfs de concrete eerste acties daarvoor geformuleerd. Op weg naar het station merk ik dat zijn tred lichter is en zie ik een glimlach op zijn gezicht.

Meer weten hoe individuele coaching jou verder kan helpen? Of zelf ervaren wat de kracht is van een inspirerende reflectiewandeling? Neem dan gerust contact met mij op voor meer informatie of om een afspraak te maken:info@inside-outside-coaching.nl of 06-51338526.

Door | 2022-02-01T08:27:50+00:00 13 september 2018|Blog|Reacties uitgeschakeld voor Reflectie heeft stilte nodig