Scrum, wat houdt scrum in?
De Scrum theorie
Scrum is een framework waarin mensen flexibel met complexe problemen omgaan. Op een productieve en creatieve wijze wordt een product afgeleverd op het hoogst mogelijke niveau.
Scrum werd rond 1990 geïntroduceerd en is geen proces of technologie om producten te ontwikkelen, maar een framework waarin je diverse processen en technieken kan gebruiken.
Scrum is gebaseerd op empirisch leren, oftewel ervaringsleren. Vanuit de ervaring wordt kennis opgedaan en worden beslissingen genomen op basis van wat men op dat moment weet. Scrum hanteert een herhalende, stapsgewijze benadering om voorspelbaarheid te vergroten en risico’s onder controle te houden. De drie pijlers van Scrum bekrachtigen deze werkwijze: Transparantie, Inspectie en Aanpassingsvermogen. Wil je meer weten hoe Inside Outside Coaching hiermee werkt? Kijk dan op deze pagina.
Scrum Waarden
Wanneer de waarden als moed, commitment, focus, openheid en respect zijn opgenomen en worden nageleefd door het Scrum Team, komen de pilaren van de Scrum Waarden tot leven en bouwen aan vertrouwen voor iedereen. Deze pilaren bestaan uit Transparantie, Inspectie en Adaptatie.
Het Scrum Team
Het scrum team bestaat uit een Product Owner, een Development team en een Scrum Master. Scrum teams zijn zelf organiserend en bestaan uit leden met diverse specialismen. Binnen het Scrum team zijn alle competenties aanwezig om het werk te doen, zonder dat men afhankelijk is van anderen die geen deel uitmaken van het team. Zo garandeert het team bij uitval van een teamlid dezelfde kwaliteit. Het Scrum framework is zodanig opgezet dat flexibiliteit, creativiteit en productiviteit worden geoptimaliseerd.
De Product Owner
De Product Owner fungeert als tussenpersoon of intermediair tussen de klant en het Development Team. Hij brengt dan ook de wensen van de klant over aan het team. Daarnaast is de Product Owner verantwoordelijk voor het maximaliseren van de ‘product value’ en het stellen van prioriteiten. In het kort gezegd gaat de Product Owner over het “wat” van het product. Om te zorgen dat een Product Owner slaagt, moet de hele organisatie achter zijn of haar keuzes staan.
Niemand kan of mag het Development Team op een andere manier laten werken.
Het Development Team
Het Development Team bestaat uit specialisten die zodanig werken dat er een ‘klaar’ product beschikbaar is voor oplevering aan het eind van de sprint. Het team is gestructureerd, is samengesteld door de organisatie en verricht zijn eigen werk. In het kort gezegd gaat het Development Team over het “hoe” van het product. De synergie tussen de teamleden zorgt voor optimale effectiviteit en efficiëntie van het Development Team.
De Scrum Master
De Scrum Master is verantwoordelijk voor de naleving en het begrijpen van het scrum framework en begeleidt het proces. Scrum Masters zorgen hiervoor door zeker te stellen dat scrum regels, theorie en lessen worden nageleefd door het Scrum Team. De Scrum Master zorgt ervoor dat mensen buiten het Scrum Team begrijpen welke interacties bruikbaar zijn en welke niet. De Scrum Master helpt iedereen om deze interacties om te zetten in een maximaal eindproduct dat gemaakt is door het Scrum Team. Daartoe coacht de Scrum Master de leden van het team en indien nodig de belanghebbenden binnen de organisatie.
Daarnaast speelt de Scrum Master een cruciale rol in het wegwerken van blokkades die het team weerhouden van effectief en efficiënt werken.
Scrum Events
De duur van een sprint varieert tussen de twee tot vier weken. Deze begint met een planning en wordt vervolgd met een dagelijkse scrum of korte teammeeting. De sprint wordt afgesloten met een retrospective meeting. Een Scrum is altijd tijdsgebonden en heeft een maximale duur. Zodra een sprint begonnen is, kan deze niet worden verlengt of ingekort. Elke sprint mag worden gezien als een project dat niet langer dan een maand duurt.
De Sprint
Het hart van de scrum is de sprint, een tijd-box van een maand of minder waarin een zo goed als af eindproduct wordt geleverd dat bruikbaar en potentieel te lanceren is. Sprints hebben meestal een gelijke tijdsduur door de ontwikkelingsfase. Een nieuwe sprint start direct na de conclusie van de afgelopen sprint. Sprints bestaan uit een consistente Sprintplanning, dagelijkse Scrums, ontwikkelingswerk, de Sprint review en de Sprint Retrospective.
Tijdens de sprint;
- Worden er geen aanpassingen gedaan wat de Sprint Goal in gevaar kan brengen;
- Kwaliteitsdoelstellingen worden niet kleiner;
- De strekking of ‘Scope’ wordt verduidelijkt en opnieuw overlegd tussen de Product Owner en het Development Team als er meer is informatie bekend is
Event | Inspection | Adaptation | Who attends | Time-box for 1 month |
Sprint Planning | Product Backlog | Sprint Goal, Forecast, Sprint Backlog | Scrum Team | 8 hours |
Daily Scrum | Progress towards Sprint Goal | Sprint Backlog | Development Team | 15 minutes (always) |
Sprint Review | Increment, Sprint, Product Backlog | Product Backlog | Scrum Team, Stakeholders | 4 hours |
Sprint Retrospective | Sprint | Actionable and committed improvements | Scrum Team | 3 hours |
Sprint Planning
Het werk dat verricht moet worden tijdens de Sprint is gepland in de Sprint Planning. Deze planning is gecreëerd door het gezamenlijk werken van het gehele Scrum Team. De Sprint planning heeft een tijdsduur van maximaal 8 uur voor een maand durende Sprint. De Sprint Planning bestaat uit;
- Wat kunnen we doen in deze Sprint?
- Hoe wordt het gekozen werk of opdracht behaald?
- Wat is de Sprint Goal?
Daily Scrum
De dagelijkse Scrum is een evenement van 15 minuten voor het Development Team om de activiteiten onderling te synchroniseren en een plan te creëren voor de komende 24 uur. De dagelijkse Scrum wordt dagelijks op dezelfde tijd en plek gehouden om complexiteit te reduceren.
- Wat heb ik gisteren gedaan dat het Development Team heeft geholpen om de Sprint Goals te halen?
- Wat ga ik vandaag doen om het Development Team te helpen de Sprint Goals te behalen?
- Zie ik een belemmering voor mij of het Development Team dat de Sprint Goals in gevaar kan brengen?
Sprint Review
Een Sprint Review wordt gehouden aan het einde van een Sprint om belemmeringen te inspecteren en om eventuele aanpassingen te doen aan het Product Backlog. Tijdens het Sprint Review komen het Scrum Team en aandeelhouders samen en bespreken wat gedaan is in de Sprint. Dit is een evenement van 4 uur voor een maand durende Sprint. Voor kortere sprints is deze tijd korter.
Sprint Retrospective
De Sprint Retrospective is een kans voor het Scrum Team om zichzelf te evalueren en een plan te creëren om zichzelf te verbeteren en deze door te voeren voor de volgende Sprint. De Sprint Retrospective komt na de Sprint Review en is voorafgaand aan de volgende Sprint Planning. Dit is een evenement dat 3 uur duurt op basis van een maand durende Sprint. Het doel van de Sprint Retrospective is;
- Inspecteren hoe de laatste sprint ging op basis van mensen, relaties, processen en tools;
- Identificeren en in volgorde zetten van de items die goed gingen en potentiële verbeteringen;
- Een plan creëren voor het implementeren van deze verbeteringen om het Scrum team zijn werk te laten doen
Wil je weten hoe Inside Outside Coaching hiermee werkt? Bekijk dan de retrospective pagina.
Scrum Artifacts
De Scrum Artifacts laten werk of waarde zien om transparantie en kansen te geven voor inspectie en adaptatie. Deze Artifacts gedefinieerd door Scrum zijn speciaal ontworpen om transparantie te maximaliseren van belangrijke informatie zodat elke deelnemer dezelfde interpretatie heeft over het Artifact.
Product Backlog
Het Product Backlog is een geordende lijst met alles wat nodig is in het product en is de enige bron van eisen voor enige aanpassingen aan het product. De Product Owner is verantwoordelijk voor de Product Backlog inclusief zijn content, bruikbaarheid en ordening. Een Product Backlog is nooit compleet. Deze vormt zich gaandeweg als het product en de omgeving waarin het zich bevindt ook evolueert.
Monitoring Progress Toward a Goal
Op elke gekozen tijd is het totale werk wat nog uitgevoerd moet worden samen te vatten. De Product Owner houdt deze tijdsduur nauwlettend in de gaten tijdens elke Sprint Review. De Product Owner vergelijkt deze werkduur met voorgaande Sprint om de voortgang te beoordelen richting de oplevering van het complete product voor de gewenste tijd.
Sprint Backlog
De Sprint Backlog is de set van de Product Backlog items die geselecteerd zijn voor de Sprint plus een plan voor het afleveren van producttoename en het realiseren van de Sprint Goal. De Sprint Backlog is een voorspelling van het Development Team over de functionaliteit van de toename en het nodige werk dat nodig is om een ‘done’ product af te leveren.
Monitoring Sprint Progress
Op elke moment tijdens een Sprint, kan het totale werk wat nog gedaan moet worden in de Sprint Backlog worden samengevat. Het Development Team houdt dit bij tijdens elke dagelijkse Scrum om te zien of het haalbaar is om de Sprint Goal te behalen. Door het bijhouden van het werk dat nog gedaan moet worden, kan het Development Team bijhouden wat de voortgang is.
Increment
Increment is de som van alle items in het Product Backlog die afgerond zijn tijdens de Sprint en de waarde van de toename van alle voorafgaande Sprints. Aan het eind van de Sprint, moet de nieuwe ‘increment’ klaar zijn wat betekent dat het in bruikbare staat moet verkeren en voldoen aan de definitie van het Scrum team.
Bel mij terug
Laat uw contactgegevens hier achter en ik zal u terugbellen.